Domáce rezance

0 417

Všetko čo si pripravíme doma je skrátka najlepšie a najchutnejšie, pretože presne vieme, aké suroviny sme na prípravu jedla použili. Pripravovať domáce jedlo pre našich najmenších je to najlepšie čo pre nich môžeme spraviť. Ja sa preto snažím čo sa dá pripravovať sama. Domáce rezance môžeme pripraviť nielen pre detičky ale aj pre nás, a najmä  ak ich dobre vysušíme vydržia nám bez problémov aj na pol roka. Namiesto celých vajíčok však na prípravu používam iba vaječný žĺtok, keďže detičky do 1 roka bielok nemajú konzumovať.

Suroviny

200 g hrubej múky

2 vaječné žĺtka

štipka soli

50-100 ml vody

Postup prípravy:

Oddelíme žĺtky od bielok, pričom použijeme IBA vaječné žĺtka. Do misky nasypeme múku, pridáme žĺtka a soľ. Zo surovín vypracujeme rukou cesto, do ktorého postupne pridávame studenú vodu (vypracujeme hustú hmotu). Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 mm, následne cesto rozrežeme na cca 6 cm dlhé pásy, ktoré necháme 20-30 minút voľne na doske postáť (cesto trochu obschne). Následne každý pás ešte pomúčime a nožom krájame každý pás na tenké rezance. Hrúbku si volíme podľa toho akú máme radi, kto má rád tenké rezance, tak sa snaží krájať ich na čo možno najtenšie, kto má rád hrubšie, tak zase na hrubšie. Ja si dám vždy 3 pláty cesta na seba a krájam ich naraz, aby som to mala rýchlejšie hotové. Narezané rezance necháme ešte na doske dobre vysušiť, môžeme ich nechať aj 1-2 hodiny. Skladujeme ich v papierovej krabici.

Pred použitím rezance vyvaríme v horúcej vode 3-5 minút (pre detičky bez soli, ak ich varíme pre dospelých, vodu osolíme viac, nakoľko do cesta sme pridali soli iba štipku na zakonzervovanie).

Domáce rezance sú vynikajúcou prílohou do slepačieho vývaru.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.