Karamelový toping

0 684

Pokiaľ patríte medzi milovníkov karamelového topingu určite vyskúšajte tento rýchly a jednoduchý recept na prípravu domáceho topingu. Je oveľaaaa chutnejší ako ten z obchodu a neobsahuje žiadne „éčka“ ani nič prídavné okrem dvoch základných surovín. V chladničke Vám v sklenom pohári vydrží celé týždne, teda pokiaľ ho nezjete ešte v ten deň, keď ho pripravíte. Má široké využitie, skvele sa hodí na palacinky, gofri, zmrzlinu, ovocné poháre, alebo si ním môžete osladiť kávu, ja si ním rada osladím moje obľúbené raw koláčiky 🙂

Na prípravu budeme potrebovať cukor (ja používam hnedý alebo trstinový, podľa toho, ktorý mám práve zakúpený) a 33% šľahačku (ja používam smotanu na šľahanie Rajo alebo Kunín z oboch je toping fantastický), a samozrejme ešte hrniec, sklenený pohár a varešku.

Postup:

Odvážime si 300 g cukru, ktorý dáme do väčšieho hrnca rozpustiť. Dôležité je použiť širší hrniec, v ktorom sa cukor rovnomerne rozpúšťa po celom obvode. Cukor topíme na strednom stupni (ja na 7 z 9). Ak sa cukor netopí rovnomerne tak ho premiešame, aby nám nezhorel. Dôležité je sledovať proces topenia, pretože cukor veľmi rýchlo „zhorí“ a následne by bol horký. Keď sa nám cukor rozpustí (dôležité je, aby mal bledučko hnedú farbu) pridáme doň 200 ml šľahačky a dôkladne miešame. Hneď znížime stupeň varu (na 4 z 9) a za stáleho miešania varíme 10 minút. Doba varenia záleží od toho, ako rýchlo nám toping začne hustnúť.

Hotový toping prelejeme do sklenej nádoby, necháme vychladiť a skladujeme v chladničke.

TIP na záver: Použiť môžeme aj horúci toping, ten je fantastický na palacinky. Ak pridáte nutelu a šľahačku vznikne nezameniteľná chuť palaciniek!

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.