Kvások

0 236

Príprava pravého domáceho kvásku je tak trošku umením. Dôležité je kvások udržiavať v dostatočnom teple a zabrániť prenikaniu studeného vzduchu ku kvásku. Teplota v miestnosti, v ktorej budete kvások pripravovať by nemala klesnúť pod 23 stupňov.

Na prípravu kvásku potrebujeme len dve základné suroviny – ražnú múku a vodu. Vždy používam vodu z vodovodu, ktorú si prevarím a nechám vychladnúť, pretože kvások nemá rád vodu s obsaom chlóru, flóru či bubliniek. A nesmieme zabudnúť na sklenený pohár v ktorom budeme kvások pripravovať, ja používam zaváraninový pohár, ideálny je s objemom jeden liter.

Postup prípravy:

1. deň

Vezmeme sklenený pohár do ktorého dáme 100 g ražnej múky a prilejeme 75 ml vody. Dôkladne vymiešame vidličkou alebo vareškou na hladké cesto (hustejšie ako na palacinky, vznikne nám vláčne husté cesto). Pohár prikryjeme vrchnákom alebo potravinovou fóliou, avšak pevne nezatvárame, len priložíme, aby mohol do pohára vnikať vzduch. Odložíme na tmavé miesto.

2. deň

V pohári sa nám zatiaľ nič nedeje, preto si kvások prikŕmime. Pridáme opäť 100 g ražnej múky a 75 ml vody. Opäť dôkladne premiešame a odložíme na tmavé miesto.

3. deň

V pohári sa nám začína tvoriť prvý kvások, po okrajoch vidíme bublinky, čo je prvou známkou kvasenia. Opäť si kvások prikŕmime pridaním 100 g ražnej múky a 75 vody, zamiešame a odložíme na tmavé miesto.

4. deň

Kvások nám zdvojnásobil svoj objem, a preto z neho môžeme časť odobrať (odobratú časť kvásku vyhodíme ešte nepoužívame). Následne ku kvásku pridáme 100 g ražnej múky a 75 ml vody, premiešame a odložíme.

5. deň

Kvások nám opäť krásne nabral na objeme. Teraz môžeme kvások použiť na prípravu domáceho chlebíka. Väčšiu polovicu kvásku použijeme na prípravu chlebíka, alebo inej domácej dobroty. Do zvyšku kvásku pridáme opäť 100 g ražnej múky a 75 ml vody. Kvások prelejeme do nového pohára, necháme 3 hodiny kvasiť a následne ho vložíme do chladničky. Takto pripravený kvások nám vydrží v chladničke cca 14 dní, potom je lepšie si opäť vyrobiť nový kvások.

Ak sa Vám nechce čakať 5 dní na prípravu nového kvásku, tak si vždy časť kvásku z chladničky odložte a len ho prikŕmte novou múkou s vodou, nechajte deň kvasiť a časť opäť odložte do chladničky a druhú polovicu použite na prípravu domácich dobrôt.

 

Vždy keď chcete kvások použiť stačí z neho časť vybrať do misky, nechať pri izbovej teplote voľne odpočívať, a kvások opäť začne kvasiť, potom už len stačí pridať potrebné suroviny a môžete začať s prípravou dobrôt!

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.