Kváskový chlieb grahamový

0 419

Z uvedených surovín môžeme pripraviť jeden väčší chlebík, alebo dva menšie. Ak budeme piecť jeden veľký, tak ho v rúre budeme piecť o 10 minút dlhšie teda takmer celú jednu hodinu, ak budeme pripravovať dva menšie postačí ich piecť 45 minút.

Pripravíme si nasledovné suroviny:

300 g základného kvásku (150 g ražnej múky a 150 ml vody + 3 PL lyžice kvásku z chladničky)

300 g grahamovej múky

250 ml vody

2 kávové lyžičky soli

trochu mletej rasce

2 stredné zemiaky, ktoré vopred uvaríme v osolenej vode

Postup prípravy:
  1. Z chladničky vyberime kvások a necháme ho pol hodinu voľne stáť. Medzi tým si pripravíme 150 g ražnej múky a 150 ml vody (vždy používajte prevarenú a vychladenú vodu), pridáme kvások, premiešame, zakryjeme plátnovou utierkou a necháme do druhého dňa kysnúť. Kvások zväší svoj objem.
  2. Na druhý deň si uvaríme v osolenej vode zemiaky, pridáme kúsok masla a popučíme ich vidličkou na hladkú kašu. Pripravíme si kuchynského robota, vložíme doň hotový kvások, pridáme grahamovú múky, vodu (ak bude cesto príliš husté, pridáme ešte ďalšiu vodu), popučený zemiak, soľ a rascu, miešame na miernom stupni (ja používam stupeň 2 zo 4) asi 15 minút, následne prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny voľne kysnúť.
  3. Cesto preklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku a vyformujte do tvaru bochníka. Opäť necháme kysnúť 2-3 hodiny, kým chlebík nezväčší svoj objem (najlepšie je nechať chlebík kysnúť v košíku na chlieb). Vykysnutý chlebík dáme opatrne na predhriaty plech, piecť do rúry vyhriatej na 230 stupňov na 15 minút (na dno rúry vložíme hrniec s vodou, aby chlebík nebol suchý). Následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme 15 minút. Po celkovom čase 30 minút znížime na teplotu 150 stupňov a pečieme 15-20 minút (väčší chlebík pečieme celú hodinu). Skôr ako chlebík vyberieme z rúry poklepeme po ňom, aby vydával dutý zvuk, je to znak, že je chlebík upečený. Chlebík pečieme najskôr pri vyššej teplote, aby sa nám vytvorila krásna chrumkavá kôrka.
  4. Upečený chlebík položíme na podložku a nechá vychladiť. Ak ho zabalíme do plátnovej utierky vydrží aj 5 dní ako čerstvý.
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.