Parené buchty

0 498

Pripravte si spolu s nami vynikajúce parené buchtičky. Je už len na Vás, či si ich naplníte nutelou, čučoriedkami, marhuľkami, alebo inou dobrotou. Základom je pripraviť si správne kysnuté cesto.

Na prípravu pre 4 osoby budeme potrebovať nasledovné suroviny:

Cesto:

  • 400 g hrubej múky
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 lyžicu trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 droždie
  • 400 ml mlieka
  • štipku soli
  • Nutelu na naplnenie (alebo ovocie, či lekvár)
  • čerstvé maslo na potretie
Postup prípravy:
  1. Z droždia a mlieka pripravíme kvások (do misky nalejeme mlieko zohriaté na izbovú teplotu, pridáme kvasnice a trošku cukru). Do hotového kvásku pridáme múku, vajce, zvyšný cukor a soľ. Všetky ingrediencie dôkladne vymiešame vareškou alebo kuchynským robotom, vznikne nám polotuhé cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť. Po 10 minutách opäť dobre premiešame, a necháme opäť kysnúť.
  2. Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, ostrým nožom pokrájame na rovnako veľké štvorčeky. Každý kúsok naplníme nutelou a opatrne zavinieme do tvaru buchty. Necháme ešte niekoľko minút (5-10 minút) kysnúť na doske.
  3. Zatiaľ si pripravíme hrniec na dno ktorého vlejeme vodu, vložíme sitko na parenie a keď začne voda vrieť vkladáme buchty. Paríme ich pri strednej teplote (5 z 10) po dobu 7 minút.
  4. Hotové buchty potrieme rozpusteným maslom, môžeme posypať orechami. Dobrú chuť!
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.