Vysoký podiel cukru v sladkých cukrovinkách

0 171

 

 

Len veľmi malá hŕstka spotrebiteľov si pri nákupe tovar číta zloženie výrobku, a k výživovým hodnotám sa dostane už len malé percento z nás. A pritom všetky tieto údaje musí obsahovať každý výrobok, ktorý vložíme do nákupného košíka.

Ja sa snažím nakupovať kvalitnejšie potraviny, a preto si pozerám etikety, čo na nich výrobca uvádza. Zorientovať sa v označovení „éčok“ býva dosť zložité, ale ak vezmem do rúk výrobok, ktorý má v zložení uvedené viac ako 3 éčka snažím sa jeho kúpe vyhnúť.

Nielen éčka, ale aj curky sú pre náš organizmus škodlivé, a preto by sme si mali dôkladne čítať každú jednu etiketu. Pred pár dňami som zostala doslova zarazená, keď som si prečítala na etrend.sk článok o zložení slovenských cukroviniek. Test sa zameral na obsah cukru v najnzámejších slovenských dobrotách. Na prvom mieste, s najvyšším obsahom cukru skončila obľúbená Margotka, ktorá v 100 g balení obsahuje takmer 60% sacharidov, z toho cukry tvoria 52,5 g. Teda poriadna dávka curku v jednom malom balení sladkej tyčinky! Ako sa v článku uvádza, tento obsah zodpovedá 13-tim kockám cukru, čo je dvojnásobné množstvo odporúčanej dennej dávky cukru pre dospelého človeka (podľa odporúčaní WHO).

Na druhej a tretej pozícií sa nachádzajú Banány v čokoláde a Sójové rezy, v ktorých sa nachádza 6 kociek cukru. Z testu tiež vyplýva, že v reklame často odporúčané „zdravé raňajky“ v podobe Bebe dobré ráno obsahujú 3 kocky cukru.

Testovaných bolo celkovo 16.rôznych cukroviniek od rôznych slovenských výrobcov.

 

Zdroj: http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/obsah-cukru-horalky-margot-foto.html

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.