Kváskový chlieb ražný

0 191

Ražný kváskový chlebík je najzákladnejším kváskovým chlebíkom, takže ak ešte len s kváskovým chlebíkom začínate tak tento je pre Vás ten správny, nakoľko budete používať len základné suroviny.

Budeme potrebovať nasledovné suroviny:

  • 300 g základného kvásku (150 g celozrnej ražnej múky a 150 ml vody + 3 PL lyžice materského kvásku z chladničky)
  • 300 g pšeničnej hladkej múky T650
  • 200 ml vody
  • 1 kávovú lyžičku soli
  • trochu mletej rasce
  • rasca na posypanie
  • múka na pomúčenie
Postup prípravy:
  1. Z chladničky vyberte materský kvások, nechajte ho voľne stáť pár minút, potom ho vložte do väčšej misky a primiešajte k nemu 150 g ražnej múky so 150 ml vody (vždy používajte prevarenú a vychladenú vodu). Dôkladne premiešajte. Nechajte do ďalšieho dňa voľne kysnúť pod utierkou. Kvások nám zdvojnásobí objem.
  2. Na druhý si pripravte kuchynského robota,  do misky vložte pripravený kvások, pridajte k nemu 300 g hladkej múky, 200 ml vody (ak bude cesto príliš husté, pridajte ešte vodu), soľ a mletú rascu. Miešajte 15 minút kuchynským robotom na miernom stupni (ja používam stupeň 2 zo 4), takto si vypracujeme lepok. Prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
  3. Následne preklopte cesto na pomúčenú kuchynskú dosku a vyformujte do tvaru bochníka. Preložte do slamenej misky na chlieb alebo do inej pomúčenej misky a nechajte kysnúť kým chlebík nebude mať dvojnásobný objem (môže to trvať 3-5 hodín). Vykysnutý chlebík veľmi opatrne preložte na predhriaty plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 230 stupňov na 15 minút (na dno rúry vložte hrniec s vodou, aby chlebík nebol suchý). Následne znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 15 minút, potom znížte teplotu na 150 stupňov a pečte ďalších 15-20 minút. Skôr ako chlebík vyberiete z rúry poklepte po ňom, aby vydával dutý zvuk, je to znak, že je chlebík upečený. Chlebík pečieme najskôr pri vyššej teplote, aby sa nám vytvorila krásna chrumkavá kôrka.
  4. Upečený chlebík položte na podložku a nechajte vychladiť. Ak ho zabalíte do plátnovej utierky vydrží Vám niekoľko dní ako čerstvý.
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.