Domáce žemle z kvásku

0 662

Tie kváskové žemličky si hneď obľúbi celá Vaša rodinka. Fantastické sú s grilovaným mäskom, živánskou, ale pochutíte si na nich aj ak ich natriete maslom a pridáte džem či med. Skúste a uvidíte!

Na prípravu budeme potrebovať nasledovné suroviny (10 kusov žemličiek):

  • 3 PL kvásku
  • 3 PL plnotučného mlieka
  • 300 ml vody (prípadne viac podľa potreby)
  • 100 g masla
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 1 rozšľahané vajce
  • 800 g hladkej múky
  • 1 lyžičku soli
  • mletú rascu
  • 20 g masla na vymastenie misy a plechu
  • na potretie – 1 vajčíko
  • na posypanie – celú rascu, sézam, ľanové semiačky (čo máte radi)
Postup prípravy:
  1. Ja mám kvások hotový v chladničke, takže ráno si ho len vytiahnem a nechám na teplom mieste zhruba hodinu, aby sa „prebudil“. Následne do kuchynského roba nasypem múku, vodu, trochu mlieka, cukor a samozrejme kvások a  20 minút nechám cesto hnietiť. Cesto prikryjem utierkou a nechám kysnúť 2 hodiny. Následne pridám celé vajce, rozpustené maslo, soľ a rascu, opäť miešame 10-15 minút. Necháme ešte hodinku kysnúť a následne cesto premiestnime na kuchynskú dosku a vytvarujeme 10 rovnakých guličiek (žemličiek). Tie preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech so žemličkami položíme na teplé miesto a po 15 minútach každú žemličku potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou, prípadne sezamom, ľanovými semiačkami či inými ingredienciami podľa chuti.
  2. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov 7 minút, následne teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ďalších 15 minút.
  3. Žemličky preložíme na mriežku a necháme voľne vychladiť.
Dobrú chuť!
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.