Rakovina prsníka počas gravidity? Výnimočný prípad, ktorý sa dá zvládnuť

Ochorenie rakoviny prsníka je vážny zdravotný stav, počas ktorého je organizmus vystavený náročnej liečbe. Zvlášť v prvom trimestri môžu byť preto niektoré liečebné postupy pre nenarodené dieťa škodlivé, takže zvážiť plánovanie potomstva je v takýchto prípadoch na mieste. V mnohých situáciách sa však naše plány veľmi často vymykajú spod kontroly a radostná správa je rýchlo na svete. Onkologické ochorenie sa navyše môže objaviť a diagnostikovať aj počas gravidity, na základe čoho sú potom rodičia postavení pred hotovú otázku, koho skôr zachrániť? Situácia ale nemusí tak vážna, ako sa na prvý pohľad javí, pretože úspešná liečba rakoviny je možná aj počas gravidity.

Dôležitá je včasná diagnostika

Rakovina prsníka je typ vážneho ochorenia, pri ktorom dochádza k nekontrolovanému rastu nebezpečných nádorových buniek v prsníkoch žien, ale aj mužov, ktorí tvoria podľa aktuálnych údajov zhruba 0,9 % všetkých prípadov rakoviny prsníka. Pod vznik problému sa podpisuje viacero faktorov a vyskytnúť sa môže v akejkoľvek fáze nášho života, dokonca aj počas tehotenstva.

Ešte donedávna sa považoval výskyt rakoviny prsníka v tomto stave za zriedkavý, tendencia rastu viacerých onkologických ochorení však štatistiky pomerne rýchlo prepisuje a zároveň zasahuje do našich životných plánov.

Incidencia ochorenia môže byť ovplyvnená rôznymi činiteľmi, vrátane veku a genetických predispozícií. Dôležitá a dobrá správa však je, že pri včasnej diagnostike sa dá rakovina prsníka aj počas gravidity liečiť.

Prečo a ktorá metóda je pre tehotné ženy bezpečnejšia?

Základom úspešnej liečby je vždy prevencia, ktorá, nielen v prípade rakoviny prsníka, pozostáva z včasnej diagnostiky a následnej liečby. Medzi bežné metódy zisťovania prítomnosti nádorových buniek v prsníkoch patria ultrazvuk a mamografia. U tehotných žien môže byť ale využitie týchto postupov z viacerých dôvodov komplikovanejšie, následkom čoho sa mnohé ženy právom obávajú, že bude ich prevencia zanedbaná. Aké vyšetrenie je teda v prípade vážnejšieho podozrenia pre tehotnú ženu vhodnejšie?

  • Odborní lekári majú v tom jasno a v krajnom prípade odporúčajú začať s diagnostikou a liečbou čím skôr s menej „škodlivým“ sonom, ktoré je ale zároveň aj menej presnejšie a spoľahlivejšie, čo môže byť v tehotenstve problém. Dôvodom sú zmeny v hladinách hormónov počas gravidity, ktoré vedú k transformácii prsníkov. Prsia sa môžu zväčšiť, stať sa citlivejšími alebo prejaviť v nich hrudkovitosť. Tieto transformácie môžu predstavovať výzvu pre identifikáciu hrčiek spôsobených rakovinou, pretože môžu byť ťažšie rozpoznateľné, kým nedosiahnu dostatočnú veľkosť.

  • Ďalším faktorom, ktorý môže komplikovať odhalenie rakoviny prsníka v počiatočných štádiách tehotenstva, je skutočnosť, že mnohé ženy odkladajú podstúpenie mamografického skríningu rakoviny prsníka (röntgen) až po skončení tehotenstva. Aj v prípade, že ženy absolvujú mamografické vyšetrenie, tehotenstvo a dojčenie môžu spôsobiť zvýšenú hustotu prsného tkaniva, čo môže komplikovať včasnú detekciu rakoviny pomocou mamografie.

Je to veľmi špecifické a voľba tiež závisí od konkrétneho prípadu. Nie vždy však musia byť hrčky a iné symptómy znakom onkologického ochorenia. Rovnako je dobré si pripomenúť, že v kritických situáciách a na základe zváženia odborných lekárov, nie je prípadné žiarenie z konkrétnej zvolenej diagnostickej metódy tak silné a veľké, aby vás aj plod ohrozilo, pretože sa viac menej orientuje sa na samotnú oblasť prsníkov (hornú časť tela).

  • Asi najmenej problematickou metódou môže byť tiež špeciálny BRCA screen test, ktorý slúži na DNA odhalenie predispozície tohto typu ochorenia. V mnohých prípadoch túto metódu dokonca preplácajú aj poisťovne.

Ktorá forma liečby rakoviny prsníka je počas tehotenstva bezpečná?

Ak vám diagnostikujú rakovinu prsníka počas tehotenstva, vaše možnosti liečby budú komplikovanejšie, pretože vašim cieľom bude získať tú najlepšiu liečbu a zároveň ochrániť dieťa. Vhodnú metódu terapie a jej správne načasovanie si treba starostlivo naplánovať, do veľkej miery tiež závisí od aktuálneho štádia ochorenia.

Všetky tieto informácie často znamenajú, že sa ocitnete pred náročnými rozhodnutiami, ktoré je nutné konzultovať v prvom rade s odborníkmi. Tehotenstvo však nemusí pri úspešnej liečbe rakoviny prsníka znamenať problém, ak sú zohľadnené dôležité faktory, medzi ktoré patrí:

  • veľkosť nádoru

  • lokalizácia

  • rozsah šírenia rakoviny

  • fáza tehotenstva

  • celkový zdravotný stav

  • osobné preferencie

Väčšinou je považované za bezpečné podstúpiť chirurgický zákrok na odstránenie nádoru. Chemoterapia môže byť považovaná za bezpečnejšie krajné riešenie až v druhom alebo treťom trimestri tehotenstva. Ostatné formy liečby, ako je napríklad hormonálna, cielená a rádioterapia, môžu byť pre plod nebezpečné a obvykle sa počas tehotenstva neodporúčajú!

Dôležitou súčasťou tímu zdravotnej starostlivosti by mal byť aj psychológ alebo psychiater, ktorý vám môže poskytnúť emocionálnu podporu, ak sa rozhodnete pre možno radikálnejšie riešenie.

Môže ochorenie ovplyvniť vývoj plodu a tvorbu materského mlieka?

Dôkazy o tom, že rakovina prsníka počas tehotenstva ovplyvňuje vývoj dieťaťa v maternici neexistujú, z čoho vyplýva, že ochorenie na svoje dieťa priamo preniesť nemôžete. Netreba však zabúdať na fakt, ktorým je možná genetická predispozícia na vznik nádorového ochorenia u potomka v budúcnosti, čo však nemá nič spoločné s vplyvom onkologického ochorenia na plod. Iné je to s materským mliekom.

V prípade, ak ste šťastnou matkou, ktorá je zároveň konfrontovaná náročnou liečenou rakovinou prsníka, je lepšie dojčenie vylúčiť. Dôvodov je viacero. Mnohé lieky využívané pri chemoterapii, hormonálnej terapii a cielenej terapii sa môžu vylučovať do materského mlieka a prenášať na dieťa.

Akékoľvek otázky, napríklad kedy môžete bezpečne začať dojčiť, sa preto odporúča diskutovať so svojím ošetrujúcim odborným lekárom.

V závere možno konštatovať, že rakovina prsníka počas tehotenstva predstavuje náročnú situáciu, v ktorej je potrebné súčasne zaistiť efektívnu liečbu matky a bezpečnosť nenarodeného dieťaťa. Výber konkrétnych liečebných metód a ich načasovanie si vyžadujú starostlivé plánovanie a úzku spoluprácu s veľkým tímom lekárov, pretože každý prípad je individuálny a vyžaduje si iné postupy na dosiahnutie pozitívnych výsledkov.

Všetky vyššie poskytnuté informácie slúžia iba na účely všeobecnej informovanosti a nemožno ich považovať za účinnú formu liečby, profesionálnu lekársku starostlivosť, rady alebo konzultácie so špecialistom.

Zdroj obrázka: Malivan_Iuliia/Shutterstock.com

Comments (0)
Add Comment