Kruhy pod očami: Prečo vznikajú, uberajú na kráse a sviežosti?

Kruhy a opuchy pod očami sa nevyhýbajú nikomu. Ich výskyt je závislý od množstva rôznych faktorov, ktorých poznaním sa dá problém pomerne jednoducho vyriešiť. Avšak, napriek tomu, že nám dokážu pridať viac ako desať rokov a vytvárajú dojem únavy, život s kruhmi pod očami nie je nebezpečný.

Ak nejde o príznak chronického ochorenia, opuch je zvyčajne dočasná a neškodná zmena, ktorá v priebehu dňa zmizne. Najväčším problémom je ale veľmi jemná a tenká pokožka, ktorej chýba spojivové tkanivo a podkožie, takže nemá na prispôsobenie sa aktuálnym podmienkami vždy potrebné odpruženie. Závažnosť opuchu tiež závisí od jeho príčiny a konštitúcie postihnutej osoby.

    1. Aké sú najčastejšie príčiny vzniku vačkov pod očami?

Ľudské telo je pomerne komplikovaný organizmus, zložený z množstva častí, ktoré sa správajú ako citlivé senzory, čo je aj prípad opuchov a kruhov pod očami. V preklade to znamená, že pod najčastejšie príčiny vzniku vačkov pod očami sa podpisuje množstvo rozličných faktorov, medzi ktoré patria.

  1. Strava s vysokým obsahom soli: Nakoľko je podstatou problému vačkov pod očami hromadenie vody, konzumácia veľkého množstva slaných potravín môže predstavovať problém.

  2. Alergie: Pretrvávajúci zápal z alergických reakcií môže zhoršiť opuchy pod očami. Ak máte preto oči nielen opuchnuté, ale aj červené, podráždené, svrbia či slzia, príčinou je pravdepodobne alergia.

  3. Zdravotné problémy: Niektoré zdravotné stavy, ako sú napríklad problémy so štítnou žľazou, môžu vyvolať opuchy očí. Príčinou tiež bývajú aj oveľa vážnejšie ochorenia, ktoré môžu byť skryté, preto je dobré, ak z tohto dôvodu navštívite odborného lekára. Medzi takéto choroby najčastejšie patria: zlyhanie obličiek, ochorenie srdca, vysoký krvný tlak, hypotyreóza a iné príčiny.

  4. Genetika: Veľmi často je vznik váčkov pod očami genetickou charakteristikou, ktorá sa objavuje v celej rodine a je pre mnohých nepríjemným charakteristickým „poznávacím“ znamením rodu.

  5. Prirodzený proces starnutia: Nakoľko s vekom dochádza k strate elasticity kože a svalov, aj takáto situácia môže prispieť k výskytu váčkov pod očami.

  6. Ranný opuch: Tento stav súvisí s tým, že lymfatický a cievny systém v okolí očí sa pri ležaní sťahuje, čo môže viesť k zadržiavaniu vody na tvári a opuchu pod očami. Problémom môže byť aj vaša strava a tekutiny.

    1. Kedy navštíviť lekára?

Ak sa vám opuchnutie v okolí očí objaví až keď vstanete a v priebehu dňa zmizne, ide o neškodnú krátkodobú zmenu. Za normálny fyzický prejav tela sa tiež považuje opuch po plači alebo nedostatku spánku. Jeho príčinou však môže byť aj množstvo závažných ochorení, o ktorých výskyte nemusíte ani len tušiť, no môžu vám skomplikovať život, preto je nutné pri dlhodobom celodennom opuchu (bez zjavných príčin) zvážiť konzultáciu s odborným lekárom.

Môže ísť o vážne problémy s obličkami, štítnou žľazou, ochorením srdca, vysokým krvným tlakom alebo iné.

    1. Tieto domáce prostriedky môžu pomôcť opuch zmierniť

Ak sa chcete zbaviť opuchu pod očami, vďaka ktorému veľmi často pôsobíte na svoje okolie mimoriadne unavene, využiť môžete niekoľko univerzálnych spôsobov.

  • Studené obklady: Veľmi dobrým spôsobom, ako zmierniť opuch, je vo väčšine prípadov chlad. Stačí priložiť na „postihnuté“ miesto studený obklad a opuchnutie by malo byť menšie. Často to rovnakým spôsobom dokonca funguje aj pri zápaloch. Aby ste ale nemuseli v rýchlosti hľadať po prebudení kocky ľadu alebo niečo studené, môžete si deň dopredu vložiť do chladničky jednu alebo dve čajové lyžičky, ktoré potom stačí priložiť na viečko, ale pozor, aj silný chlad môže byť pre jemnú pokožku agresorom, preto všetko s mierou.

  • Čajové vrecúška: Podporiť stiahnutie ciev a opuchov pod očami môže aj kofeín. Ešte jednoduchšie je však využitie tanínu zo zeleného čaju. Použité čajové vrecúška z pripraveného zeleného čaju vložte do chladničky a keď budú dobre vychladené, stačí ich priložiť na oči, ktoré treba predtým zbaviť akéhokoľvek krému alebo make-up-u. Spomínané taníny a antioxidanty z čaju pokožku rozjasnia, znížia opuch a na kožné bunky pôsobia ako stimulátor.

  • Aloe Vera: Výťažky z rastliny aloe vera je možné využiť na množstvo problémov, v tomto prípade však veľmi dobre (ideálne v podobe gélu) zvlhčujú a podporujú krvný obeh, a to najdôležitejšie, odstraňujú zmiernenie opuchov. Dávajte ale pozor, aby sa vám gél nedostal do očí. Tiež zvážte jeho použitie, ak je vaša pleť citlivá.

Praktickejšie a rýchlejšie sú špeciálne kozmetické prípravky, ktoré v sebe obsahujú hydratačné zložky a látky schopné pleť a opuch v oblasti očí v priebehu niekoľkých sekúnd stiahnuť. Namiesto lyžičiek, ľadu, čajových vrecúšok, uhoriek alebo zemiakov sa tiež dajú použiť univerzálne očné vankúšiky s obsahom účinných hydratačných zložiek, ktoré môžete (nie je nutné) vložiť pred použitím do chladničky.

Ideálne je samozrejme kruhom a opuchom pod očami predísť vo forme prevencie. Tá je zložená zo zdravého životného štýlu a dostatočného spánku. Aby ste sa vyhli zadržiavaniu vody na tvári počas noci (správnemu lymfatickému toku), pomôže vám aj zmena polohy spánku, v ktorej by hlava mala byť vyššie ako zvyšok tela.

Ak málo pijete, telo si robí zásoby tekutín v podobe ich zdržiavania na nie vždy ideálnych miestach, takže aj dostatočný denný príjem vody je správna cesta. Jedzte tiež zdravú stravu bohatú na živiny a vitamíny A a K, ktoré regulujú zrážanlivosť krvi. Dôležitý je aj vitamín C, pretože zachováva kožný kolagén.

Kruhy a opuchy pod očami môžu byť nepríjemným estetickým javom, ktorého výskyt sa našťastie dá vhodnými spôsobmi eliminovať. Rýchlou záchranou sú studené obklady, čajové vrecúška alebo výťažky z aloe vera. Okrem toho môžu pomôcť aj špeciálne kozmetické prípravky obsahujúce hydratačné zložky. Prevencia v podobe zdravého životného štýlu, dostatočného spánku a správnej stravy je však ideálnym prístupom k predchádzaniu vzniku kruhov a opuchov pod očami.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Comments (0)
Add Comment