Najčastejšie sa vyskytujúce alergie u detí

Alergie všeobecne patria k tým úplne najčastejším ochoreniam a to nielen, čo sa dospelých týka, ale aj v prípade detí. V podstate ide o imunitnú reakciu organizmu na určité látky. Tie bývajú bežne pre ľudí neškodné, ale alergikov vedia poriadne potrápiť. Aké alergie najčastejšie postihujú našich najmenších?

Potraviny

U detí sú zrejme najčastejšími rôzne potravinové alergie. Zoznam potravín, na ktoré môže mať vaše dieťa alergiu, je totiž naozaj rôznorodý. Štatisticky najviac problémovými potravinami sú mlieko, vajcia, arašidy, orechy, ryby a morské plody všeobecne, sója a tiež pšenica a iné zrná.

Roztoče

Pomerne často vyskytujúcou sa u detí je aj alergia na roztoče. Tá najčastejšie spôsobuje astmu, ktorou údajne trpí každé desiate dieťa. Alergia na roztoče tiež často stojí za alergickými ochoreniami dýchacích ciest.

Peľ

Teraz na jar je veľmi aktuálnou alergia na peľ. Možno sa už u vášho dieťaťa aj začala prejavovať. Alergickú reakciu môžu vyvolávať pele tráv, stromov a kvitnúcich rastlín. Okrem jarných peľov potom môžu vášmu dieťaťu narobiť problémy aj letné pele. Najčastejšie sa alergia na peľ prejavuje sezónnou alergickou nádchou, ale spôsobovať môže aj astmu (podobne ako alergia na roztoče) alebo konjunktivitídu.

Zvieracie chlpy

Aj pod alergie na zvieracie chlpy spadá viacero rôznych druhov tejto skupiny alergií, ktoré sa od seba pochopiteľne líšia tým, na aké zviera je dieťa alergické. Najčastejšie sa (nielen) u detí prejavuje alergia na mačacie a psie chlpy, ale vyskytnúť sa môže aj alergia na ďalšie domáce aj voľne žijúce zvieratá.

Lieky

Aj keď lieky sú určené na to, aby pomáhali, niekedy robia pravý opak. Áno aj na niektoré lieky môže byť vaše dieťa alergické. V rámci tejto skupiny alergií to najčastejšie bývajú alergie na antibiotiká, aspirín, či antiflogistiká.

Hmyzí jed

Obzvlášť pozor si treba dávať v prípade alergií na hmyzí jed. Často totiž ide o veľmi silné alergény a reakcie pri nich môžu byť až život ohrozujúce. Ak má vaše dieťa takúto alergiu, rozhodne nepodceňujte riziká s ňou súvisiace.

Zdroj obrázka:

Autor: dusanpetkovic1 / Stock.adobe.com

Comments (0)
Add Comment