Necítite sa dobre? Stavy mozgu, ktoré netreba brať na ľahkú váhu

V dnešnom uponáhľanom svete sa často stretávame s rôznymi formami stresu a psychického tlaku. Avšak nie všetky problémy sú len prechodného charakteru a niektoré môžu signalizovať vážnejšie stavy mozgu, pred ktorým by sme nemali zatvárať oči. Ako tieto stavy rozpoznať, aby nebolo ohrozené vaše duševné zdravie a celková kvalita života?

Znecitlivenie končatín na jednej strane tela, slabosť či ochrnutie tváre a úst, nerozpoznateľná reč, rozmazané videnie alebo stratu zraku a náhle silné bolesti hlavy – MŔTVICA

Mŕtvica patrí medzi hlavné príčiny úmrtia u osôb starších ako 45 rokov. Toto zdravotné ochorenie sa vyskytuje u ľudí, ktorí trpia cukrovkou, srdcovými chorobami, majú vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, sú závislí od fajčenia, alebo majú rodinnú anamnézu mŕtvice.

Typické príznaky mŕtvice zahŕňajú oslabenie alebo znecitlivenie končatín na jednej strane tela, slabosť alebo ochrnutie tváre či úst, nerozpoznateľnú reč, rozmazané videnie alebo stratu zraku na jednej strane a náhle silné bolesti hlavy.

V prípade výskytu týchto príznakov je dôležité nečakať a zvážiť lekársku konzultáciu a pomoc. Samozrejmosťou a najlepšou prevenciou je aj zdravý životný štýl.

Intenzívna, pulzujúca bolesť hlavy, nevoľnosť, výpadky zorného poľa, problémy s koncentráciou, precitlivenosť na svetlo a zvuk – MIGRÉNA

Migréna je závažná, často podceňovaná zdravotná porucha, ktorá ovplyvňuje milióny ľudí po celom svete. Podľa prieskumu trpí opakujúcou sa a silnou pulzujúcou bolesťou hlavy (viac ako dvakrát do mesiaca) až 36 % obyvateľov Slovenska. Skrytých prípadov je podľa neurológov až 49 %, pretože mnohí ľudia to pred zamestnávateľom a rodinou z viacerých dôvodov taja.

Mlčanie o tomto probléme však nie je na mieste, pretože, ako si mnohí myslia, nie je to len „obyčajná“ bolesť, ktorá len tak rýchlo odíde. Ide o špecifické ochorenie, ktoré má viacero ďalších príznakov, ako sú nevoľnosť, výpadky zorného poľa, „blikanie“ pred očami, problémy s koncentráciou, precitlivenosť na svetlo a zvuk či iné zvukové podnety.

V niektorých prípadoch môže mať migréna dokonca príznaky cievnej mozgovej príhody, pretože pri jej príchode sa objavujú symptómy ako je tŕpnutie jednej strany tváre alebo tela, strata citlivosti, ako aj výrazné problémy s rečou a komunikáciou.

Akútne bolesti hlavy, slabosť v oblasti tváre, rúk a nôh a problémy s rovnováhou – Aneuryzma mozgu

Mozgová aneuryzma predstavuje ďalší veľmi vážny zdravotný problém, ktorý sa môže objaviť u ľudí rôznych vekových skupín a pohlaví, avšak je častejšia u ľudí vo veku od 40 do 60 rokov, pričom ženy postihuje šesťkrát častejšie než mužov. Tento stav je tiež bežnejší u osôb s vysokým krvným tlakom, chronickými bolesťami hlavy, u silných fajčiarov, alebo u tých, ktorých rodinní príslušníci mali v minulosti mozgovú aneuryzmu.

Diagnóza sa často stanovuje až po jej vzniku, keď pacient trpí akútnymi bolesťami hlavy, slabosťou v oblasti tváre, rúk a nôh a má problémy s rovnováhou. Mozgové aneuryzmy majú vysokú mieru smrteľnosti (50 %), paralýzy (25 %) a len 25 % pacientov sa úplne zotaví. Preto je dôležitá včasná diagnostika pomocou angiogramu magnetickej rezonancie (MRA), angiografie, röntgenu a počítačovej tomografie (CTA) na posúdenie krvného obehu v mozgu. Pričom, ak je aneuryzma diagnostikovaná včas, miera úmrtnosti klesá na 2-3 %, miera paralýzy na 7 % a viac ako 90 % pacientov sa úplne zotaví.

Zabúdanie, problémy s pomenovaním osôb, zmeny v správaní a emočnom stave – Alzheimerova choroba

Menšie príznaky ako zábudlivosť, ktoré sa často prehliadajú, môžu byť v raných situáciách indikátorom Alzheimerovej choroby, vedúcej k postupnému poškodeniu mozgu. Medzi príznaky, ktoré by mohli naznačovať pokles kognitívnych funkcií, patrí zábudlivosť, ťažkosti s udržiavaním si každodenných udalostí v pamäti, problémy s pomenovaním osôb, zmeny v správaní a emočnom stave, strácanie záujmu o prácu alebo spoločenské aktivity, problémy so spánkom a s osvojovaním si nových informácií alebo učením sa nových vecí.

Kým na Alzheimerovu chorobu definitívny liek neexistuje, jej diagnostika môže pomôcť jej oddialeniu a spomaleniu progresie.

Trasenie rúk, nôh, čeľuste alebo tváre, tuhosť svalov, pomalé pohyby, problémy s rečou a prehĺtaním – Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba, ktorá je zapríčinená nedostatkom neurotransmitera dopamínu, sa najčastejšie objavuje u osôb starších ako 60 rokov, ale môže sa vyskytnúť aj u mladších jedincov, najmä ak majú tento stav v rodinnej anamnéze.

Typické symptómy zahŕňajú trasenie rúk, nôh, čeľuste alebo tváre, tuhosť svalov, pomalé pohyby, problémy s rečou a prehĺtaním, ako aj depresiu. Najhoršie na celej situácii je, že tieto prejavy sú často nesprávne považované za bežné súčasti starnutia, takže sa človek nelieči.

Parkinsonova choroba je síce chronické ochorenie, avšak existujú metódy na jej monitorovanie a zvládanie, vrátane PET skenovania mozgu na určenie štádia a vývoja choroby, a terapie hlbokou mozgovou stimuláciou, ktorá môže zlepšiť motorické funkcie, znížiť potrebu liekov a zlepšiť každodenný život pacientov.

Naše telo je dokonalý orgán, ktorého narušená symbióza sa však najčastejšie prejavuje vo forme rôznych zdravotných príznakov. Ak sa to ale týka nášho mozgu, jedného z najdôležitejších častí tela, je na mieste všetkým varovným signálom venovať pozornosť a myslieť na prevenciu v podobe konzultácie s odborným lekárom. Nezabudnite aj na zdravý životný štýl, pravidelný pobyt v prírode a spríjemňovanie si života, aby si vás vaše deti mohli užiť čo najdlhšie a stihli ste im v dobrom psychickom aj fyzickom stave odovzdať všetky dôležité posolstvá.

Zdroj obrázka: Artem Furman/AdobeStock.com

Comments (0)
Add Comment