Zazimovanie zdravia: Tipy, ako sa udržať vo forme, keď vonku mrzne

S príchodom chladnejšieho počasia a skracujúcimi sa dňami premýšľame nad vhodným zazimovaním nášho domova, záhrady alebo auta. Popri množstve rôznych povinností však veľmi často zabúdame na to, že určitú formu ochrany si vyžaduje aj naše zdravie.

V zime, keď sú dni kratšie a teploty nižšie, je ešte dôležitejšie udržiavať si zdravé návyky, ktoré sú kľúčom k vyváženému životnému štýlu. Možno cítime menšiu motiváciu navštevovať posilňovňu a viac sa odovzdávame pokušeniu pohodlného jedla. Navyše, v tomto období sa môže u nás objaviť aj sezónna afektívna porucha, čo je určitý typ depresie, ktorá môže ovplyvniť naše emocionálne a tým aj fyzické zdravie.

Preto je zazimovanie zdravia, podobne ako príprava vašich kvetov na chladné počasie alebo kontrola zimných pneumatík, nevyhnutné. Tento proces zahŕňa posilnenie imunitného systému a starostlivosť o duševné zdravie, aby sme zostali fit počas celej zimy.

Dbajte na správnu stravu a hydratáciu

V zime, keď vaša imunita čelí výzvam ako chrípka alebo iné sezónne choroby, je dôležité zvýšiť príjem živín. Kvôli obmedzenej dostupnosti čerstvého ovocia a zeleniny hľadajte sezónne plody a zvážte vitamíny alebo doplnky, ktoré by mohli dodať organizmu to, čo strava nedokáže. Zvážte rybí olej a vitamíny D a C. Konzumácia listovej zeleniny a cesnaku môže tiež posilniť váš imunitný systém. Pred pridaním akýchkoľvek doplnkov do vašej stravy sa ale poraďte s lekárom.

Hydratácia je v zime rovnako dôležitá ako v lete, pretože nízka vlhkosť vzduchu a časté kúrenie môžu vysušiť vašu pokožku, nos, ústa a pery. Použitie zvlhčovača môže pomôcť, ale dostatočný príjem vody je najlepšou cestou k hydratácii a posilneniu imunity.

Podľa odborníkov by denný príjem tekutín mal byť približne 2,7 litra u žien a 3,7 litra u mužov, pričom využité môžu byť tekutiny z nápojov aj potravín. Ak ste aktívnym športovcom, tehotná žena, dojčíte alebo žijete v teplejšom podnebí, potreba tekutín sa samozrejme zvyšuje.

Monitorujte svoje spánkové návyky

Kvalitný spánok je nielen zásadný pre celkovú pohodu a zlepšenie nálady, ale tiež podporu silného imunitného systému tým, že umožňuje dostatočný čas na regeneráciu a opravu tela. Snažte sa preto dodržiavať odporúčaných 7 až 8 hodín spánku, pričom vždy počúvajte potreby svojho tela.

Snažte sa zo svojho okolia odstrániť príčiny nespavosti. Znamená to obmedziť pred spaním používanie elektroniky, nastaviť si ideálnu teplotu miestnosti a nekonzumovať popoludní kofeín, pretože už jedna malá šálka tejto látky pôsobí v našom tele až 6 hodín.

Zmeny svetelných vzorcov, ako sú skoré stmievanie a dlhšie noci, môžu ovplyvniť aj vaše cirkadiánne rytmy, čo u senzitívnych ľudí veľmi často vedie k depresii. Ak preto zaznamenáte vo svojom spánku výrazné zmeny alebo sa budete prebúdzať bez pocitu odpočinku, môže to byť znak sezónnej afektívnej poruchy, ktorá je špecifickým druhom nepríjemnej depresie..

Venujte pozornosť tomu, čo robíte

Aktívne využívanie zimných mesiacov je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia. Avšak pozor, fyzická aktivita nie je len chodenie do práce, ale aj udržiavanie spoločenských aktivít, hobby a kontaktov s priateľmi.

Cvičenie je v tomto období dôležité nielen pre redukciu stresu a spálenie kalórií z komfortných jedál, ale aj pre udržanie imunity v optimálnej kondícii. Rovnako dobre prídu vhod aj pravidelné prechádzky, lyžovanie alebo šantenie na snehu a čerstvom vzduchu.

Zazimovanie zdravia neznamená len posilnenie imunitného systému proti sezónnym chorobám, ale aj udržiavanie zdravej mysle. Kroky, ako je trávenie času vonku na slnku, v spoločnosti príjemných ľudí, cvičenie, dostatok spánku a správna strava – vám v naplnení tohto cieľa určite pomôžu, tak si ich vo svojom vlastnom záujme osvojte a myslite pritom aj na svoje malé deti.

Zdroj obrázka:  Monkey Business/AdobeStock.com

Comments (0)
Add Comment