Koreň – bagetka

0 579

Aj vy si radi pochutíte na tzv. koreni z obchodu? Trápi Vás však pri jeho konzumácií fakt, že je to polotovar? Aj mne vždy koreň z obchodného reťazca chutí, ale keď si predstavím, že je to polotovar, teda zohriate zmrznuté pečivo, nie je mi to celkom jedno… A tak som sa rozhodla, že skúsim nájsť na internete recept (a samozrejme si ho trošku upravím na môj spôsob, tak ako vždy) a upečiem pre rodinku domáci koreň. Aj sa podarilo, dokonca aj prvý pokus bol úspešný, ale ako sa hovorí, čím viac človek niečo skúša, tým viac zlepšuje, a to je aj môj prípad.

Poďme teda na to, a pripravme si spoločne chutný, domáci koreň. Čo budeme potrebovať na jeho prípravu:

  • 300 g hladkej múky (ja používam pizza múku)
  • 200 g celozrnnej ražnej múky (používam v bio kvalite)
  • 1 lyžica solamylu
  • 30 g droždia
  • kávová lyžička medu
  • 300 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • kávová lyžička soli, trocha drvenej rasce, sézamové a ľanové semiačka

POSTUP:

Mlieko trošku prihrejeme, aby malo izbovú teplotu, pridáme med, kvasnice a necháme voľne kvasiť 15 minút.

Do kuchynského robota dáme múku (ražnú aj hladkú), solamyl, pridáme kvások, soľ, rascu, lyžicu ľanových a sézamových semiačok a postupne prilievame vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút (v priebehu kysnutia premiešame).

Pripravíme si dosku, ktorú pomúčime a prenesieme na ňu hotové cesto.

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každý časť cesta najskôr spracujeme do tvaru guličky, ktorú necháme ďalších 10 minút kysnúť. Potom si z každej guličky vytvarujeme tyčinky, ktoré zatočíme, aby získali tvar koreňa. Položíme na plech a necháme 30 minút kysnúť.

Potrieme tepolou vodou a počas kysnutia ich vodou potrieme ešte aspoň 3x. Korene budú krásne rásť.

Rúru vyhrejeme na 225 stupňov, pred vložením do rúry potrieme korene olivovým olejom. Vložíme do rúry pri teplote 225 stuňov pečieme 5 minút, následne teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ešte ďalších 15 minút.

Hotové sú krásne nadýchané a chrumkavé. Chutia famózne.

Kto má rád olivy, môže do cesta zapracovať aj olivy a pripraviť si olivové korene.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.