Domáce rezance

Receptík, na domáce cestovinky (nielen rezence) je jednoduchý a zvládne ho skutočne každý. A ten pocit, že cestovinku, ste si pripravili doma je na nezaplatenie.

Na prípravu budeme potrebovať nasledovné suroviny:

  • 2 celé vajcia
  • 200 g hrubej múky
  • 100 g celozrnej múky
  • soľ
  • voda podľa potreby

POSTUP

Do misky dáme múku, vajčíka, soľ a rukou vypracujeme cesto.

Vzhľadom na to, že každé vajíčko má inú veľkosť, je možné, že sa Vám nepodarí cesto spracovať a budete mať extremne hustú hmotu. V tom prípade, pridajte do cesta trochu vlažnej vody, pridávajte len po malom množstve. Potrebujeme vypracovať hustejšie cesto, ktoré následne rozvaľkáme (cesto má byť takej konzistencie, ako je cesto na linecké koláčiky).

Cesto necháme chvíľku odpočívať (stačí 10 minút). Následne si pripravíme drevenú dosku, ktorú poprášime múkou a cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát.

Rozvaľkané cesto necháme aspoň 30 minút voľne schnúť. Následne cesto rozkrájame na 7 cm široké pláty.

Pláty uložíme jeden na druhý a krájame z nich rezance potrebnej šírky.

Hotové rezacne vyvaríme v osolenej vode a podávame ako prílohu do slepačieho vývaru.

TIP NA ZÁVER – ak necháte hotové rezance na doske voľne schnúť aspoň hodinku, môžete ich v papierovej krabičke skladovať aj niekoľko týždňov a vyvariť ich až tesne pred podávaním.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*